ZZ & DE MASKERS - BOB BOUBER

Door Professor Pop

The Apron Strings was een Amsterdamse beatgroep van waaruit diverse musici zich later verder zouden ontwikkelen. De groep bestond van 1959 tot 1961. Zo speelden de broers Hans en Jan de Hont in de band en waren ze enige tijd de begeleidingsgroep voor Rob De Nijs.

Henny Van Pinksteren speelde drums en Roel Vredeveld gitaar. Rob en Bert de Nijs startten na het uiteenvallen met The Lords. De band heeft nooit een plaat gemaakt.

Ene Boris Blom bezoekt een concert van de groep met 150 anderen in het clubgebouw van Speeltuin vereniging Frankendaal in oktober 1962.

Met de overgebleven leden oefent Boris, oftewel Bob Bouber, zes maanden lang op zijn school in de Albert Cuypstraat de door hem bedachte act uit. De band bestaat uit Bob Bouber, zang; Jan de Hont, lead gitaar; Jaap de Groot rhythm gitaar; Hans De Hont op bas gitaar en Pierre Van Der Linden op drums. In zwarte kleding gestoken, voorzien van maskers zorgt de band voor een griezelige show. Ze krijgen bewegingslessen van Helen LeClerq. Voor 50 gulden per maand in 1962 (In 2003 Euro 22,50) worden  drie Fender gitaren op afbetaling gekocht. Bob bouwt een installatie waarin gekleurde lampjes voor extra effect moeten zorgen, de eerste zogenaamde lichtshow.

Op 4 augustus 1963 vindt het eerste optreden in het Kurhaus in Scheveningen in het voorprogramma van Chubby Checker plaats. 

Het optreden is succesvol en dezelfde avond wordt door impresario Paul Acket en platen maatschappij Artone contact gezocht met de band.

In Amsterdam Oost in het BAVO huis, waar later ook The Outsiders opnamen

zouden maken, zorgen producer Leon Swaab en technicus Luc Ludolph voor de eerste opnamen. Bob zingt alleen op Dracula. Uiteraard zijn de instrumentale Beatgirl, La Comparsa en Quizas Quizas Quizas beïnvloed door The Shadows. ZZ & De Maskers staan in het voorprogramma van Trini “If I Had A Hammer” Lopez  in het Amsterdamse Concertgebouw. We schrijven oktober 1963 en men heeft veel succes. In februari 1964 komt Trini Lopez terug voor een optreden vraagt opnieuw ZZ & De Maskers. Het bestuur van het Concertgebouw maakt bezwaar omdat de band de meisjes hun hoofden  teveel op hol laat slaan. Het gaat dan ook niet door. In december 1963 verschijnt Dracula!!/Beatgirl (Artone DR 25.202) dat in de Muziek Express Hitlijst  twee maanden blijft staan met een 23e plaats als hoogste positie. Kort daarop verschijnt La Comparsa/Quizas, Quizas, Quizas (Artone DR 25.203) dat geen hitnotering krijgt. Vreemd aangezien het nummer veel gevraagd is bij programma’s zoals “Muziek Terwijl U Werkt”. Willem O’ Duys heeft zijn allereerste “Voor De Vuist Weg” uitzending op 1 november 1963. Heel Nederland ziet de “griezelige“ act van ZZ & De Maskers. Hans de Hont moet in militaire dienst en zijn plaats wordt tijdelijk ingenomen door Ador Otting. De band toert twee maanden door West Duitsland. Als Hans na 26 maanden weer afzwaait pakt hij de bas weer op en gaat Otting op orgel spelen.

Het geeft de band meer mogelijkheden een eigen sound te creëren.

De EP is nog in zwang en EP DRACULA!! Verschijnt. Daarop uiteraard een koppeling van A- en B-kantjes: Dracula !!/Beatrirl/La Comparsa/Quizas, Quizas, Quizas (Artone DR 25.203)

 Op 17 februari vinden de opname plaats voor de Sloppin’  In Las Vegas/She’s Got My Heart Artone DR 25220 Dit geschiedt met fans in de studio om zo het “live” karakter van de band op de plaat te krijgen. De single verschijnt in mei 1964. Een week na de opname, op 24 februari 1964 , neemt de band vier instrumentale nummers op en verschijnen deze uiteraard onder de naam De Maskers. In september 1964 verschijnt Avé Maria No Morro/James Bond 007 (Artone DR 25.237), Eind mei 1964 wordt Tamara/Till (Artone DR 25220) uitgebracht. Pierre van der Linden besluit de groep te verlaten en gaat Don Mercedes versterken. Via het arbeidsbureau (...) wordt drummer Alewijn Dekker aangetrokken.

In augustus 1964 verschijnt Shake Hands/Ik Heb Genoeg Van Jou (Artone  DR 25.236). De A-kant is een cover van de Duitser Drafi Deutscher terwijl de B-kant geschreven in door Bob Bouber. De B-kant wordt een Top 20 notering in het najaar.

Gitarist Jan de Hont schrijft Spanish Eyes/Cadillac (Artone DR 25.238). de band is nu op haar hoogtepunt. Het is tevens de tijd van het REM eiland. Een stalen constructie is voor Katwijk buiten de territoriale wateren in zee gebouwd. TV Noordzee verzorgt de eerste commerciële televisie uitzendingen. Half Nederland bouwt van zilverpapier een provisorische antenne om  uitzendingen zoals “Mr. Ed”, “The Invisible Man” en “Victory At Sea” te kunnen volgen. De beatgroep brengt North Sea Melody/Greensleeves (Artone DR 25.242) uit. De A-kant wordt als herkenningsmelodie door de tv piraat gebruikt.

Uiteraard verschijnt er nog een ep-tje: EP CADILLAC Cadillac/Spanish Eyes/ James Bond 007/Till (Artone EPDR 6739). Bovendien verschijnt een lp met de diverse singles getiteld ZZ & De Maskers (Artone PDR 138) Daarop staan Greensleeves/Ik Heb Genoeg Van Jou/James Bond 007/La Comparsa/Quizas, Quizas ,Quizas/ Shake Hands/Beatgirl/Spanish Tears/Cadillac/Till/Tamara/Dracula!!

In maart 1965 komt Chubby Checker naar ons land. Hij informeert bij Jan Vis die directeur van Artone is, hoe het met The Maskers gaat. Uiteindelijk besluiten ze Sloppin’ In Las Vegas te wijzigen in Stoppin’ In Las Vegas/Cato From Volendam (Cameo Parkway CP 26.425). Chubby Checker zingt op de B-kant in het Nederlands. Dan komt omdat hij zojuist de Nederlandse Ria Lodders heeft getrouwd. De single haalt een in april 1965 een 28e plaats in de Hitparade. Tegelijkertijd verschijnt Goldfinger/Formula Vee Special (Artone OS 25.311) en dit plaatje haalt op 24 april 1965 de Top 40 en wordt hun grootste hit met een 5e plaats als hoogste positie en een verblijf van maar liefst 15 weken.

De eerste echte langspeelplaat verschijnt getiteld Z.Z. & De Maskers (Artone POS 020). Voor de internationale markt wordt Dracula!!, in het Engels ingezongen. De volgende nummers staan er op de plaat: Play-Boy Loves Play-Girl/So Sorry/I Wanna Relax/You’re An Old Leaf/Do,Do,Do You Love Me/They Tell You/I Wanna Keep You/Sloppin’ In Las Vegas/She’s Got My Heart/Love Is Just a One-Night Thing/Nothing To Do/Cheat Cheat/Dracula!! (English Version)

Van de plaat wordt nog de single So Sorry/I Wanna Relax (Artone OS 25.286) getrokken. In de zomer toert de groep door Engeland en spelen zij samen met o.a. Dusty Springfield en The Spencer Davis Group waarbij men tevens de beroemde club The Marquee in Londen aandoen. In oktober 1965 ontvangt de beatgroep tijdens het “Grand Gala Du Disque” een Edison .

Op 9 oktober 1965 komt Brandnew Cadillac/Because I’m In Love (Artone OS 25.317) de hitparade binnen en haalt een 15e plaats. En het blijft 18 weken in de Top 40 staan.

In November 1965 verschijnt Baby Baby Balla Balla/My Little Girl  (Cameo Parkway CP 26.432) wederom samen met Chubby Checker verschijnt eind november 1965 en wordt een hit met een 17e plaats en 13 weken verblijf in de Top 40.

In de diverse muziekbladen zoals Tuney Tunes, Muziek Express, Muziek Parade en Teenbeat wint de groep diverse polls.

Shame And Scandal In The Family//Come With Me Honey (Artone  OS 25.319) één van de vele versies van Shawn Elliott najaarshit uit 1965 doet niets

Een Nederlandse vertaling van hetzelfde lied maar nu Potverdrie Groot Schandaal In Onze Familie/Caramba Caramba (Artone OS 25.320) behaalt ook geen hit notering.

Artistieke en financiële problemen zorgen er voor dat Bob Bouber en The Masker ieder zijn eigen weg inslaat

Three’s A Crowd/Living In The Past (Artone OS 25.343) als The Maskers blijft op 2 april 1966 slechts één week op een 37e in de Top 40 staan. Baby Blue/Danny Boy (Artone DS 25.359), Masters Of War/As Long As I Have You (Artone DS 25.375), Batman/The Saint (Artone DS 25.376) halen in 1966 niet de Hitparade.

Come On Boy, Joy The Army/He Cursed Him (Artone DS 25.430) is de laatste hit van de beatgroep. Het nummer staat op 19 november slechts één week op nummer 40. Wederom wordt het in 1967 geprobeerd met Ray Charles’s Georgia On My Mind/Unchain My Heart (Artone DS 25.546) en Shame On You/Hold Of Me (Artone DS 25.546) . Beide singles floppen. Op 15 juli 1967 haalt Bill Bailey/Watermelon Man (Artone 25.566) een tipnotering. Opvolger  Annabelle/Don’t You Do It (Artone DJ 25.590) verdwijnt geruisloos in de uitverkoop bakken. Hetzelfde gebeurt in 1968 met de singles Heatwave/Death (Artone DJ 25.715), Adagio/Concert d’Aranjuez (Artone DJ 25760) waar Willy Schobben trompet op meespeelt en Saint And Sisters/Danse Macabre (Artone DJ 25.854) . Jan de Hont stapt uit de band vertrekt naar de groep “Anno Nu”. Later gevolgd door Ador Otting. Jan wordt opgevolgd door broer Adri de Hont. Chubby Checker zingt in 1969 mee op de B-kant van de single For You For Me For You/Yes I Am (Artone DS 25.904. Feelin’ Strange/Every Little Thing waar Johnny Kendall op mee spelt verschijnt op Negram NG 179. Adri en Hans de Hont voegen zich bij Johnny Kendall en wordt het erg stil rond The Maskers.

Een redelijk cd overzicht biedt ZZ & De Maskers – Dracula – The Complete Collection op Hunter Records  HRD 13632, maar compleet? Daarvoor moet je ook nog La Comparsa op Columbia COL 469074 2 er bij kopen om de singles bij elkaar te sprokkelen.

 

Als Bob Bouber in 1965 alleen verder gaat, wordt hij de bedenker van de groep “Het”. In 1968 heeft  hij de volgende musici om zich heen: Axel van Duin op bas, hij zou later opduiken bij de Belgische Pebbles; Henk Engelgeer op piano, Wijnand Blok op gitaar, afkomstig uit de band van Paul van Vliet, en Willem Voorhaar op drums. De laatste zou ook naar Johnny Kendall vertrekken.

Van Bob verschijnt in 1965 Ik Bedoel Het Altijd Goed/Trek Het Je Niet Aan (Artone OS 25.300) Uiteraard gevolgd door de EP Ik Heb Genoeg Van Jou/So Sorry/ Ik Bedoel Het Altijd Goed/Trek Het Je Niet Aan. (Artone EPDR 6740)

In 1966 verschijnt de single Jouw Eerste Concert/Nog Wel Bedankt (Artone OS 25339) De B-kant wordt A-kant in: Nog Wel Bedankt/Jij Bent Een Raadsel (Artone OS 25.344)  Beide floppen genadeloos. In 1968 verschijnt Ik Weet Nog Goed/Meneertje Pils (Philips JF 334502) dat een tip notering haalt evenals in 1969 Ik Wil Me Donalddukkie Terug/Kie Ka Kaketoe (Philips JF 334665) In 1970 verschijnt Tikketak/Wat Kan Ik Eraan Doen (Greenlight GLS 711) In 1974 keert hij terug naar z’n oude platen maatschappij, nu CBS geheten, en deze brengt de single La Dolce Vita/Man Zonder Huis uit. Tevens verschijnt de lp. Onderweg (CBS 2061) In z’n nadagen maakt hij in 1976 zijn de grootste hit Voor Niets/Terug (CNR 14 1345) Op 5 juni 1976 wordt het tot Alarmschijf uitgeroepen. Een week later, 12 juni dus haalt het de Top 40 met een 3e plaats als hoogste notering.  De opvolger De Telefoon Huilt Mee/De Kleine Witte Hen (CNR 14 1385) haalt een tipnotering. Nadat in 1981 Hé Linda op Ariola 103 133 is verschenen wordt het stil rond Bob Bouber.

Website

ZZ en de Maskers