CODA

 

De geschiedenis van de Nederlandse groep CODA gaat terug naar begin 1980. Dat is het jaar waarin het eerste contact plaatsvindt tussen Erik de Vroomen en Ton Strik, op dat moment beiden woonachtig in Wijchen. Er ontstaat een samenwerking die 16 jaar zal gaan duren en voor de liefhebbers van symfonische- en progressieve rockmuziek twee legendarische rockalbums oplevert.

 

Het meest opmerkelijke wapenfeit uit die periode is ongetwijfeld het verschijnen van de LP Sounds Of Passion, in 1986 uitgebracht door Boni Records. Een nog steeds veelgezocht album onder de symfofans in binnen- en buitenland. Voordat de LP het levenslicht zag, werd in 1983 een democassette geproduceerd in een andere groepsbezetting dan op de LP. Er was toen echter nog geen sprake van de naam CODA; men noemde zich Sequoia, kort daarna werd het definitief CODA. Deze interessante demo-uitvoering van Sounds Of Passion tref je aan op Chapter-2 van dit luxe 21st Anniversary Edition, zodat je kunt beluisteren welke groei en ontwikkeling de muziek heeft doorgemaakt. Ofschoon dit 31 minuten durende epos op de democassette al een goed beeld geeft van de artistieke kwaliteiten van Erik de Vroomen, wordt in 1983 besloten om de muziek in een professionele 24-sporenstudio opnieuw op band te zetten. Na slechts zeven repetities in een lokaal van de Wijchense Muziekschool - waar Erik als pianodocent les geeft - betreden Jacky van Tongeren (basgitaren), Mark Eshuis (drums en percussie), Jack Witjes (gitaren en zang) en Erik de MMP-studio in Waalwijk voor het opnemen van de LP Sounds Of Passion en nog een aantal extra tracks. Deze extra tracks vind je overigens ook terug op Chapter-2.

 

Via de LP- en CD show van Wim van Putten krijgt Ton Strik de gelegenheid om in juni 1985 de gemaakte studio-opnamen op Radio 3 ten gehore te brengen. Ton is een groot liefhebber van symfonische- en progressieve rockmuziek en heeft de financiële mogelijkheden geboden om de dure studio-opnamen te maken. Het radioprogramma van Wim van Putten, met muziek en interview, levert tal van positieve en lovende reacties op, hetgeen niet onopgemerkt blijft bij twee Nederlandse platenmaatschappijen: Dureco en Boni Records. Boni Records uit Katwijk aan Zee brengt in september 1986 de LP Sounds Of Passion uit, waarvan de eerste oplage in een week tijd is uitverkocht. De tweede persing is binnen twee weken de deur uit. De groep treft inmiddels voorbereidingen voor live-optredens, repetities met een tweede keyboardspeler (Frank Bieker) en doet de nodige radio-interviews ter promotie van de LP en de van de plaat getrokken single Sounds Of Passion Finale (4th Movement). Er zijn zelfs plannen om live te gaan werken met projectieschermen, film, dia’s en ballet onder leiding van choreografe Chiquita Zonneveld. Helaas blijft het bij plannen, omdat een dergelijke show zonder financiële ondersteuning en support van een grote platenmaatschappij te duur wordt.

 

Na een stilte van circa vijf jaar wordt Ton Strik door SI Music Records benaderd om Sounds Of Passion op CD uit te brengen. De release in 1991 wordt een jaar later gevolgd door de CD-single Crazy Fool And Dreamer. Kort daarna wordt een licentiedeal in Zuid-Korea afgesloten en in 1993 brengt het Koreaanse Si-Wan Records een CD- en LP versie (met klaphoes) van Sounds Of Passion op de Aziatische markt. In Japan en Zuid-Korea worden veel exemplaren van S.O.P. verkocht en behoort CODA geruime tijd tot een van de best verkopende Europese bands op symfogebied. Aan de wereldwijde vraag naar nieuw CODA- materiaal wordt in 1996 voldaan door het uitbrengen van een opvolger voor S.O.P. onder de titel What A Symphony, een release op het bekende Nederlandse kwaliteitslabel Transmission. Dit indrukwekkende tweede album sluit feitelijk de carrière van CODA af. Hoewel Erik de Vroomen nog een vruchteloze poging heeft ondernomen om in een studio in Arnhem nieuw materiaal op te nemen, is het zeer onwaarschijnlijk dat we in de toekomst nog nieuwe muziek van CODA tegemoet kunnen zien.