Alquin

Door Professor Pop

Het is eind 1969 als drie studenten aan de Technische Hogeschool in Delft besluiten een band te formeren. Als naam wordt gekozen voor Threshold Fear. Ronald Ottenhof bespeelt de fluit en saxofoon, Dick Franssen de toetsen  en Job Tarenskeen speelt drums. De muziekstijl is rhythm en blues. Uiteraard wordt veel op studentenfeestje gespeeld.

Eind 1970 wordt de groep uitgebreid naar zes man. Ferdinand Bakker speelt gitaar en is afkomstig uit “Py-Set”, Hein Mars op bas en heeft in “Davies” gespeeld en Bart ter Laak op drums. De laatste heeft al veel ervaring opgedaan bij bands zoals “Jay Jays”, “Les Baroques” en “Bismarck”. Job Tarenskeen verwisselt z’n drumkit voor de saxofoon en neemt de leadzang op zich. 

De formatie maakt één plaatje Sally Saddlepain/Thank Me Not Negram NG 245. en op een Negram verzamel lp verschijnt Herbie’s Turtle. Ferdinand Bakker gaat naar het “Holland Pop Festival” dat op 26, 27 en 28 juni 1970 in het Rotterdamse Kralingen plaatsvind. Hij vindt inspiratie bij optredende acts als “It’s A Beautiful Day”, “Byrds”, “Santana”, “Dr. John, The Nighttripper”, “Pink Floyd”, “Jefferson Airplane”, “Canned Heat” en “Soft Machine”. De symphonische rock is in ontwikkeling.

Eind 1971 wordt Paul Westrate de nieuwe drummer en verandert de band haar naam in Alquin. De naam is geïnspireerd door een oud klooster waar de band haar repetitie ruimte heeft. Op 29 januari 1972 speelt de band voor het eerst als Alquin op in het Amsterdamse Paradiso.

De muziek is voornamelijk instrumentaal en is een mengeling van jazz, pop en klassiek. Net als andere groepen zoals Supersister en Kayak is dit type muziek vooral populair onder studenten. De groep maakt in de hal van de Hogeschool een demo en krijgt een platencontract bij Polydor. In september 1972 wordt in de Phonogram en de GTB studio’s in Den Haag Marks LP Polydor 2925012 CD 843 211-2 (2 on 1 cd Note: Mr Barnum’s Jr.’s Magnificent en Fabulous City ontbreken echter!)  opgenomen. Producer is Hans van Oosterhout en de plaat verschijnt januari 1973. De muziek is van Ferdinand Bakker terwijl Job Tarenskeen voor de tekst zorgt.

De band treedt in Geleen tijdens Pink Pop op. Vervolgens gaat de groep naar Engeland waar ze optreden in de fameuze “Marquee” club en televisie optredens verzorgd voor “The Old Grey Whistle Test”. Nederlandse progressieve rock is immers populair in Engeland. Focus kent dan haar grote successen.  De single You Always Can Change/Hard Royce Polydor 2050233 verschijnt. De B-kant staat niet op Marks en in Engeland verschijnt Marks in een andere hoes.

In augustus 1973 wordt Mountain Queen LP Polydor 2925019 CD 843 211-2 (2 on 1). in De Lane Lea studio’s in Londen opgenomen. Nu geproduceerd door een andere Red Bullet producer n.l. Derek Lawrence Hij heeft eerder met “Deep Purple” gewerkt. Job Tarenskeen zorgt voor de woorden. De muziek wordt nu ook door de andere bandleden  verzorgd. Beide platen halen geen noemenswaardige notering in de lp lijsten.

De band is wel erg populair en toert langs het Nederlandse clubcircuit en door West-Duitsland en Engeland samen met Golden Earring en staan in Parijs in het voorprogramma van The Who.

In 1974 wordt door Alquin’s manager Eric de Bruyn, Michel van Dijk (oud lid van The Mads, Les Baroques, Ekseption, Amsterdam en Brainbox) als zanger aangetrokken.  De muzikale koers wordt omgegooid. De muziek transformeert van  symphonisch naar rock. In de Rockfield studio’s in Wales wordt einde 1974 opnamen gemaakt. Tijdens de sessies moet Paul Westrate in dienst en neemt Job Tarenskeek de drumsticks over.  Februari 1975 verschijnt Nobody Can Wait Forever LP Polydor 2915030 CD “3 Originals” Nobody Can Wait Forever/Best Kept Secret/Alquin On Tour Universal 559 914-2. Het album bereikt op 1 maart de lp lijst en zal deze 13 weken niet verlaten. De hoogste positie is de 17e plaats. De van de elpee afkomstige single Wheelchair Groupie/Mister Widow Polydor 2050558 haalt op 12 april 1965 de tipparade. Het veranderde geluid kan niet alle fans van het eerste uur bekoren. Het album verkoopt echter stukken beter dan de vorige. De plaat verschijnt ook in de Verenigde Staten op RCA. Daar verschijnt de single Mister Widow/Stranger RCA PB 10414. Plannen om in het land te gaan toeren gaan uiteindelijk niet door. Na de “Holland Tour” verlaat bassist Hein Mars de groep. Eerst wordt hij vervangen door Rob Ten Bokum, afkomstig van Vitesse, en later door Jan Visser, afkomstig van Beehive, Dizzy Man’s Band en George Baker Selection. In 1976 verschijnt de single Fool In The Mirror/Bootlegs Ballet Polydor 2050419. Vic Smith en Alquin produceren het in maart 1976 in Ridgefarm met de Manor Mobile en The Manor Studio’s opgenomen vierde album.

Best Kept Secret LP Polydor 2925045 CD (zie boven) wordt op 15 mei 1976 uitgeroepen tot “Album Van De Week”, haalt de week daarop de albumlijst met als hoogste een 18e positie en blijft 12 weken in de lijst staan. Op19 juni 1976 haalt Fool In The Mirror/Bootlegs Ballet Polydor 2050419 de tipparade. De plaat klinkt funkier dan zijn voorgangers. Er wordt een tweede “Holland Tour ‘76” gehouden waarvan de hoogtepunten verschijnen op On Tour LP 2441069 CD (zie boven). Dit “live” album haalt op 20 november 1976 de lp lijst, blijft daar 8 weken in staan met als hoogste positie een 31e plaats.

Aan het einde van 1976 wordt duidelijk dat de groep uit elkaar valt. Het dubbelalbum Crash, The Best Of Alquin Polydor 2925061 verschijnt in 1977 en markeert het einde van één van de belangrijkste en invloedrijkste Nederlandse rockbands uit de jaren ’70. Ferdinand Bakker en Job Tarenskeen richten in 1977 The Meteors op. Michel van Dijk maakt met Golden Earring lid Rinus Gerritsen in 1979 de plaat Gerritsen Van Dijk Band Atlantic ATLN 50679.

In 1986 verschijnt van Ferdinand Bakker Themes From Dr. Himmelsleiter op het SPN label.

In 1995 volgt een Alquin reünie toernee waarin Ferdinand Bakker, Job Tarenskeen, Ronald Ottenhof, Michel van Dijk, Dick Fransen en Dick Schulte-Nordholt vijf concertzalen vullen. De laatste speelde bas in “The Meteors”.

Of Ronald, Dick en Job hun opleiding op de TH afgemaakt hebben en er iets mee gedaan hebben vermeld de geschiedenis niet… 

Professor Pop.

 

2003: Andrè Steyns, Theo Huberts, Professor PoP en Louis Rentrop van   zijn van mening dat Alquin terug moet op de Nederlandse podia. 

De band heeft zich in de zeventiger jaren met haar repertoir onsterfelijk gemaakt bij popminnend Nederland en ver daarbuiten. Nu de kans zich voor doet, zie de Paperlate en de Alquin-websites,  de heren spelen weer 'voor de lol', nemen we onze kans waar. 

Middels uw hulp via de Alquin-website website (een Paperlate-inititief) willen we ons doel bereiken. Jazeker, schreeuw het uit in het gastenboek van de Alquin-website! zie ook: www.Paperlate.nl

2004: Mede door de website heeft Nederland Alquin weer op het podium zien staan, er verscheen een live-cd en een DVD en een Cd "Blue Planet"

 Wat volgt ??

 

Website

www.alquin.org